Povratak

Medazol tablete | Promjene u mokrenju i dijagnostika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric web v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Pas već 2 tjedna ne pije Medazol tablete, a pio ih je dvije kure od 20 tableta, ako se ne varam. Imao je nešto u debelom crijevu što mu je onemogućilo da ima stolicu. Na svu sreću, to se povuklo i sad ima urednu, ali ostao nam je problem to što piški po stanu i nekako da se to vrati u normalu. Zanima me je li to od tolike terapije ili je sad nešto drugo u pitanju? Za sada, kontrole kod veterinara su uredne. Hvala na odgovoru. Slavica

O: Medazol tablete spadaju u skupinu antibiotika te po svom sastvau su metronidazol. Koriste se u liječenju infekcija organskih sustava, kojima pripadaju i infekcije u probavnom traktu. Prilikom uzimanja antibiotika može se primjetiti tamnija mokraća.

Bitan faktor je prisutnost pojačane žeđi, u tom slučaju pojačana žeđ i pojačano mokrenje mogu biti simptom zatajenja bubrega ili bolesti bubrega, kod dijabetesa također, hipertiroidizam također ima za posljedicu pojačanu žeđ.

Također postoji i inkontinecija, odnosno nemogućnost zadržavanja mokraće ili nemogućnost kontroliranog mokrenja, a njeni uzroci mogu biti različiti. Od npr. kronične upale donjih mokraćnih puteva, zatajenje bubrega, gubitak kontrole sfinktera, hormonalni ili neurološki poremećaji.

Savjetujem Vam da se konzultirate sa svojim veterinarom i dogovorite klinički pregled uz sve potrebne dijagnostičke pretrage. Potrebno je izmjeriti unos vode kroz 24 sata i isključiti moguće jatrogene uzroke (korištenje različitih lijekova). Analizom urina određuje se specifična težina urina, pH, prisutnost glukoze, leukocita ili bakterija, itd. Osim pretrage urina, treba napraviti sljedeće laboratorijske pretrage: KKS (kompletna krvna slika), biokemijske pretrage krvi (urea, kreatinin, fosfor, kalcij, ukupni albumini i proteini, glukoza, alkalna fosfataza, trigliceridi, kolesterol, elektroliti).

Dobiveni nalazi i rezultati pojedinih parametara mogu nam pomoći da bez sumnje isključimo ili potvrdimo zatajenje bubrega, hiperkalcemiju, šećernu bolest ili postojanje infekcije. Osim toga, mogu nam ukazati u kojem smjeru treba ići u daljnoj dijagnostici odnosno koje dodatne testove treba napraviti (npr. ACTH stimulacija, određivanje hormona štitnjače, test uskraćivanja vode, itd.). Na temelju dobivenih nalaza može se postaviti točna dijagnoza i odrediti odgovarajuća terapija.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr